Kedvezményezett neve

H-ION Kutató, Fejlesztő és Innovációs Korlátolt Felelősségű Társaság

A projekt címe és célja

Új, automatizált, elektrosztatikus szálhúzáson alapuló, nanoszálas katalizátor előállítási és töltési kombinált eljárás kutatás-fejlesztése, modern vegyipari és biokémai technológiákhoz

A támogatás összege

337,92 Millió Ft

A támogatás mértéke

68,6%

A projekt tervezett befejezési dátuma

2025.03.21.

A projekt azonosító száma

GINOP_PLUSZ-2.1.1-21-2022-00036

A projekt bemutatása

A projekt célja olyan új, automatizált elektrosztatikus nanoszál húzási és reaktor töltési technológia, valamint a hozzá tartozó berendezés kifejlesztése, amely során közvetlenül kémiai reaktortestek belsejébe lehet bio- vagy klasszikus kémiai katalizátort tartalmazó nanoszálas anyagot juttatni, így az közvetlenül felhasználhatóvá válik vegyipari reakciókban  (pl.: olajipari hidrogénezések, gyógyszeripari enatioszelektív szintézisek, katalitikus finomkémiai reakciók) az egyre inkább elterjedt folytonos, áramlásos technológiák  (fecskendőpumpák, laboratóriumi reaktorok) használatával.
Nanoszálak előállítására az oldószeres elektrosztatikus szálképzés gyors, finomhangolható és méretnövelhető lehetőséget biztosít, mely során a megfelelő összetételű prekurzor elegyből (polimer és oldószer) változatos nanoszálas mátrixok képezhetők.
Azonban jelenleg ismert nanoszálképzési technológiákkal az elkészült nanoszál lefejtése a kollektorról nem kiforrott technológia, továbbá az elkészült nanoszálas katalizátor tárolása, szállítása, formázása, adagolása sem megoldott (pl: nem lehet az oszlopreaktorokba homogénen betölteni). A katalizátor tartalmú nanoszál kezelése sok esetben különleges körülményeket igényel. Könnyen szennyeződhetnek, adott esetben a környezetre és az emberekre is veszélyesek lehetnek.
Jelenleg nem ismert olyan töltési technológia, ami megfelelő oszlopreaktort garantál (vagyis a nanoszálas katalizátor töltet teljesen homogén és maximális térkitöltésű elhelyezkedésű az oszlopban), így az előállított katalizátorunk számos kedvező tulajdonságától elesünk, továbbá az előállítási és formulálási lépés összekötésével jelentős (akár 30%) munkaidő is megspórolható.

Erre nyújthat megoldást, ha a nanoszál előállítása közvetlenül a reaktoroszlop belsejében, azaz a végső felhasználási helyén történik.