Kedvezményezett neve

H-ION Kutató, Fejlesztő és Innovációs Korlátolt Felelősségű Társaság

A projekt címe és célja

Komplex, automatizált, moduláris áramlásos kémiai rendszerek fejlesztése modern vegyipari felhasználásokhoz

A támogatás összege

328,8 millió Ft

A támogatás mértéke

66,96%

A projekt tervezett befejezési dátuma

2022.12.31

A projekt azonosító száma

2019-1.1.1-PIACI-KFI-2019-00264

A projekt bemutatása

Jelen pályázati projekt célja egy bármilyen laboratóriumi infrastruktúrába illeszthető, flexibilis, moduláris áramlásos kémiai technológiai termékportfólió megalkotása. Különböző gyártók, különböző áramlásos kémiai rendszerei, eszközei általában egymással nem kompatibilisek se fluidikai, se mechanikai, se szoftver oldalról, ezáltal sok esetben lehetetlenné téve egy komplex rendszer összeépítését. Célunk olyan, modul rendszerű portfólió kutatás-fejlesztése, amely kellően univerzális, egyszerűen variálható, modern, iparágra szabható és környezetvédelmi szempontokból is előnyös. A rendszer fecskendőpumpa, gázadagoló-, reaktor-, keverő modul, nyomásszabályzó egység, asztali szűrő, in-line szenzorok, extraktor és mintagyűjtő modul, valamint központi vezérlő alegységekből épül fel. A különböző funkciójú modulok tervezésénél nagy előnyt jelent az azonos szoftveres architektúra használata, amellyel az egységek könnyen összekapcsolhatók egymással. Ezen elemek mindegyike önmagában újdonságtartalommal rendelkezik nemcsak rendszerként.

A modulok önálló egységként is teljesértékűen működnek, egy központi vezérlőegységbe kapcsolva viszont az egyes modulokból gyűjtött adatok minden modul számára elérhetőek lesznek. A részegységek összekapcsolásával és azok kommunikációjának központosításával tetszőleges felépítésű, teljesen autonóm rendszerek alakíthatók ki, a felhasználók egyedi igényeinek megfelelően. A mai kor elvárásainak megfelelően a rendszerből érkező adatok megjelenítése és feldolgozása mobiltelefonokon, tableteken és személyi számítógépen egyaránt elérhetővé válik.A projekt tartalmaz a projekt eredményeként létrejövő reaktorba tölthető szűrőanyag család kutatás-fejlesztés is.
Labor és félüzemi méretben a kémiai reakciók egyre nagyobb hányadát folytatják le folyamatos üzemű, átfolyásos reaktorokban. Azonban a technológia használata még nem tekinthető rutinszerűnek és evidenciának. Egy ilyen innovatív termék számos új lehetőséget nyithat a folyamatos üzemű vegyipar számára. A folyamatos üzemű technológiák (előnyök: reprodukálhatóság, automatizálás, precíz paraméterezhetőség, mérhetőség, biztonságos és olcsó üzemeltetés) teljes mértékben megfelelnek a legmagasabb minőségi követelményeknek is.

A folyamatos technológiák további előnyei:

  • automatizálása, gyártási környezetbe történő adoptálása egyszerű,
  • méretnövelése egyszerű,
  • moduláris struktúrájából kifolyólag párhuzamosítható (scale-out).

Jelen fejlesztési projekt célja egy folyamatos üzemű áramlásos kémiai termék család/portfólió/moduláris platform, amely egyrészről mérnöki tervezési oldalról lehetővé teszi egyedi, kis- vagy nagyszériás gyártás minőségbiztosítási szemléletű tervezését és megvalósítását. Másrészről a valós igények alapján, a megrendelői környezetet és tevékenységet szimuláló funkcionális tesztek alapján kielégíti az egyedi követelményrendszereket. Harmadrészt segít kijelölni a következő fejlesztések irányát, ami jelenheti az adott termék család továbbfejlesztését, vagy új berendezések megalkotását is.