Kedvezményezett neve

H-ION Kutató, Fejlesztő és Innovációs Korlátolt Felelősségű Társaság

A projekt címe és célja

Termelési kapacitás bővítés a H-ION Kutató, Fejlesztő és Innovációs Kft.-nél

A támogatás összege

77,71 millió Ft

A támogatás mértéke

50%

A projekt tervezett befejezési dátuma

2019.07.10.

A projekt azonosító száma

GINOP-1.2.1-16-2017-00978

A projekt bemutatása

Partnereink igényei, illetve az azok által realizálódott lehetőségek eredményeképpen láthatóvá vált, hogy (e speciális anyagcsalád anyagszerkezeti, illetve morfológiai specialitásai miatt) nem érhető el Európában megfelelő anyag (illetve annak feldolgozását lehetővé tevő rendszer), aminek segítségével e speciális termék, az amorf struktúrájú lágymágneses alapanyag termékesítését lenne lehetőségünk megvalósítani. Jelenleg Kínából szerezhető be ezen anyagok néhány fajtája, de eddigi tapasztalatunk sajnos az, hogy ezek minősége nem megfelelő, és nem teszi lehetővé azon tulajdonságú elektronikai alkatrészek gyártását, ami a mi speciális területünkön piaci relevanciával bír. Több partnerünk részéről is igény merült fel az elmúlt egy év tárgyalásai során ilyen termékek szállítására, amely csak a megfelelő anyagcsalád és gyártástechnológia megvalósítása révén teljesíthető. Éppen ezért célunk egy olyan speciális lágymágneses tulajdonságú elektronikai alkatrész különböző feldolgozottsági szintű gyártásának megvalósítása, amelynek eddigi kutatási eredményeink alapján modifikálni tudjuk tulajdonságait, összetételét. A projektben megvalósítandó fejlesztés egy komplex, integrált gyártási technológia, mely több feldolgozottsági szintet is tartalmaz.

Ezen technológiához kapcsolódik egy speciális, egyedi fejlesztésű és kivitelezésű, komplex gyártóberendezés rendszer (ennek beszerzése a pályázat célja), amely a következő technológia részegységekből áll: Speciális, amorf anyagszerkezetű alapanyag gyártó berendezés: itt jön létre a speciális amorf ötvözet szalag alapanyag, mely speciális lágymágneses tulajdonságok kialakítására alkalmas. Ezen anyagból csévéléssel nagy gyűjtőcsévék hozhatók létre. Ezt követően (a megrendelői igényeknek megfelelő) egyedi méretezés alapján további csévéléssel kialakíthatók az elektronikai alkatrészek, melyeket továbbértékesítünk, vagy korábbi eredményeinket és infrastruktúránkat hasznosítva, mágneses mező indukálta anizotrópiát hozunk létre a csévélt magokban, ezzel ultramagas permeabilitású speciális magokat készítünk vevői igény szerint.

A rendszer részét képezi egy ahhoz épített és integrált, speciális 3D nyomtató egység is. Ezen eszközön kerülnek legyártásra a kisszériás mintamagok tokjai. Ezen minták adják a későbbi nagyszériás külső beszállítói mintákat. A projekt eredményeképpen lehetővé válik 40 tonna / év gyártási kapacitás első feldolgozottsági szinten. Második feldolgozottsági szinten (referencia toroid magra vontkoztatva) maximum 2.500.000 db / év kapacitást jelent. A fejlesztés eredményeképpen garantálni lehet az összetételi minőséget, valamint a változtathatóvá válik a gyártott szalag szélessége. Így nem kell a drága vágással foglalkozni, illetve a jelentős selejt arányt is tört részére lehet csökkenteni. Ez a normál gyártási költségek tekintetében 35-40% költségcsökkentést eredményez. Hazai partnereinknél ez nagyon fontos szempont, hiszen ez a megtakarítás tovább érvényesíthető az árban.